Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 276,64 лв. на

...
Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 276,64 лв. на
Коментари Харесай

Вдигат социалната пенсия за старост от 1 юли

Социалната пенсия за старост ще се усили от 276,64 лева на 307,07 лева от 1 юли, реши държавното управление.

По закон пенсиите, които не са свързани с трудова активност, техният размер се дефинира според от обществената пенсия за напреднала възраст. Това са пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия.

„ Над 137 000 пенсионери ще получават по-високи заплащания с помощта на растежа на обществената пенсия за напреднала възраст от 1 юли, защото по закон като % от нея се дефинират размерите на други пенсии, несвързани с трудова активност “. Това означи министърът на труда и обществената политика Ивайло Иванов по мотив признатото от Министерския съвет Постановление за нарастване на този тип пенсия от 276.64 лева на 307.07 лева, което е растеж с 11%.

Новият ѝ размер ще докара до нарастване на пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия. Ще се покачат и размерите на нормативно откритите добавки към пенсиите – за непозната помощ и за ветерани от войните.

„ След като Надзорният съвет на Националния застрахователен институт взе решение всички пенсии за трудова активност да се осъвременят от 1 юли с 11%, предлагането е със същия % да се усили и обществената пенсия за напреднала възраст, с цел да има обективен метод при актуализиране на приходите на всички пенсионери “, съобщи министър Иванов.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР